ОДИ ГОРЕ

други искуства НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЛОС ХАИТИЗЕС КАЈАКИРАЊЕ ПАТУВАЊЕ СО БРОД КАНО НА ТАИНО ATV ( FOURWHEELS ) ПЛАНИНСКИ ВЕЛОСИПЕД планинарење НОЌЕВАЊЕ ВО ЛОС ХАИТИЗЕС ПРИРОДНИ БАЗЕНИ НАБЉУДУВАЊЕ ПТИЦИ
Што да направите во националниот парк Лос Хаитис

Активности во Националниот парк Лос Хаитис

Можете да ги најдете сите наши активности и во исто време да направите резервација пред да пристигнете. Ако треба да контактирате со сертифицирани водичи за туризам и животна средина: +(+1) 829 318 9463 Whatsapp.

Националниот парк Лос Хаитис 

Зафаќа површина од 1.600 km², Националниот парк Лос Хаитис е еден од скапоцените камења на системот на национални паркови на Доминиканската Република. Лос Хаитис, што во превод значи „планинска земја“ на јазикот таино, привлекува многу посетители кои доаѓаат овде со брод за да ја видат нејзината прекрасна серија на карпести формации што се издигнуваат од водата. Паркот, исто така, има бујни мангрови долж заливот, кој е украсен со клучеви, дом на повеќе колонии на птици и низа пештери познати по тоа што имаат најголем број петроглифи и пиктографи во земјата.

Птици во националниот парк Лос Хаитис

Лесно ќе го забележите загрозениот јастреб Ридгвеј, клукајдрвецот Сиера, клукајдрвецот Хиспаниола, како и пеликани, чапји, чапји и други величествени птици кои летаат низ обемниот пејзаж на паркот. Лос Хаитис има и една од дождовните шуми во Доминиканската Република. Истражете го паркот со брод од Самана, искачете се на неговата прашума за да ја видите флората одблиску или кајак низ неговиот бујен систем на мангрови.

Посетата на Националниот парк Лос Хаитис тоа е фасцинантно. Тоа е незаборавна турнеја каде што ќе размислуваме како ретко кој друг во светот. Тоа е рајско место кое не носи во времето на диносаурусите.Инаку, важни сцени од филмот се снимени во Лос Хаитис. Паркот Јура .

Националниот парк Лос Хаитис е една од главните еколошки атракции на Доминиканската Република. Лос Хаитсите претставуваат карст или релјеф во карпите, тропски варовници во моготи, карактеристични за овие климатски зони на земјата. Во својата надворешна морфологија претставува ридови, коридори и долини, а во внатрешните морфолошки шуплини, некои со големи димензии како оние на брегот. Тоа е густа влажна крајбрежна шума во јужниот дел на заливот Самана, таа е огромен резерват полн со пештери, пиктографи на Таино, влажни шуми и стотици видови птици, многу од нив ендемични. Карактеристиката што го разликува ова мистично место од останатите паркови на островот се неговите моготи или „ломити“, кои достигнуваат височина од 40 метри и ја покриваат целата површина на паркот. Овој феномен се јавува поради карстната географија на регионот и трговските ветрови кои при судир со моготите се издигнуваат и произведуваат дожд речиси секој ден од годината.

Националниот парк Лос Хаитис е еден од круните на системот на национални паркови на Доминиканската Република. Los Haitises значи „планинска земја“ во Таино, а паркот ја храни една од ретките преостанати тропски шуми на островот. Паркот, кој има и широки мангрови шуми, зафаќа површина од 1.600 km² (618 квадратни милји). Природно чудо исполнето со многу клучеви и пештери, тамошната џунгла се користела како локација за филмот Паркот Јура. Лесно е да се забележат загрозениот јастреб на Ридгвеј, Хиспанолецот Пикулет, Хиспанолскиот клукајдрвец, шпанскиот смарагд, пеликаните, фрегатите, чапјите и многу други величествени птици во лет.

Тој Националниот парк Лос Хаитис Создаден е во Доминиканската Република со Законот 409 од 3 јуни 1976 година, иако во 1968 година Законот 244 создаде шумски резерват наречен Забранета зона Лос Хаитис.

 

Граници на националниот парк Лос Хаитис

Нејзината граница, а со тоа и нејзината површина, е изменета неколку пати и моментално е недефинирана. Се наоѓа, во голема мера, во провинцијата Самана (вклучувајќи дел од Заливот Самана) и е завршен во провинциите Монте Плата и Хато Мајор. Хаитис значи височина или земја на планини, иако групата ридови или „моготи“ имаат височини кои се движат помеѓу 30 и 40 метри.

Од хидрографска гледна точка, Лос Хаитис и неговите области на влијание опфаќаат два региона: долниот слив на реката Јуна и областа Мишес и Сабана де ла Мар. Јуна тече низ две усти: таа на самата Јуна и онаа на Barracote. Дополнително, во областа има реките Пајабо, Лос Кокос и Наранџо и каналите Кабирма, Естеро, Прието и други.

Важен аспект е карстната геоморфолошка формација која, меѓу другото, одредува пештерски систем со примероци од пиктографи и петроглифи како што се пештерите Ла Рејна, Сан Габриел и Ла Линеа.

Карстната зона на Лос Хаитис е составена од ридови (моготи) блиску еден до друг со долини (дно) меѓу нив. Моготите од внатрешноста и клучевите од заливот Самана имаат исто потекло, се разликуваат само по тоа што дното помеѓу клучевите е окупирано од морска вода и се помалку издигнати од моготите.

Карстната формација Лос Хаитис има проширување од 82 километри, од Сабана де ла Мар до Цевикос, на 26 километри, јужно од заливот Самана до Бајагуана. Други слични карстни области се наоѓаат северно од заливот Самана и други јужно од Сосуа и Кабарете.

 

Флора на националниот парк Лос Хаитис


Флората на Лос Хаитис е карактеристична за нејзините две животни зони: суптропската влажна шума (Bh-S) и суптропската многу влажна шума (Bmh-S). Ги зачувува шумските остатоци претставници на широколисни видови како што се cabirma santa (Guarea trichiliodes), кедар (Cedrela odorata), цеиба (Ceiba pentandra), махагони (Swietenia mahagoni), копеј (Clusia rosea) и лист (Coccoloba pubescens). Покрај тоа, изобилуваат бројни видови орхидеи.

Сегашната вегетација на Лос Хаитис е претежно пошумена. Теренот и почвата овозможија развој на некои варијанти на шумата. Шумите се разликуваат помеѓу моготите, на минерална почва со органски материјал, и шумите над моготите, на карпите и речиси без минерална почва.

Овој парк го содржи најголемиот примерок од карипската мангрова, во која преовладуваат видови како црвена мангрова (Rhizophora mangle) и бела мангрова (Laguncularia racemosa).

Фауна на националниот парк Лос Хаитис


Фауната на Лос Хаитис е со голема разновидност и е најнационално репрезентативна од сите заштитени природни области во Доминиканската Република, поради разновидноста на нејзините средини. Цицачите се присутни кај различни видови лилјаци, како и во хутијата (Plagiodontia aedium) и соленодонот (Solenodon paradoxus); И двата вида се ендемични и им се заканува изумирање.

Бидејќи е крајбрежно-морски парк, содржи неспоредлива птичја фауна, со мнозинска застапеност на ендемични, автохтони и преселни видови кои не можат да се најдат во остатокот од земјата. Некои од овие видови се пеликанот (Pelecanus occidentalis), ушната шипка (Fregata magnificens), папагалот (Amazona ventralis), бувот (Tyto alba) и долгоушениот був (Asio stygius).

Пејзаж на националниот парк Лос Хаитис 


Националниот парк Лос Хаитис содржи многу импресивни пејзажни елементи како што се заливот Сан Лоренцо, различните клучеви и популациите на мангрови. Помеѓу Бока дел Инфиерно и Ел Наранџо Ариба, се наоѓа Кајо де лос Пајарос. Тоа лесно се препознава по присуството, летање над него на мала надморска височина, речиси трајно, на ушите и пеликаните. Највисоките дрвја растат во центарот на клучот, кој е највисокиот дел. Копејот е доминантен, а неговите хоризонтални гранки ги користат птиците за седење. Смоквата (Ficus aff. laevigata) и бадемот (Terminalia catappa) го сочинуваат другиот дел од дрвјата. За посета на паркот, најкористени места се Самана и Сабана де ла Мар.

Екскурзија до националниот парк Лос Хаитис


Ја нудиме оваа еколошка и релаксирачка екскурзија која тргнува од сите хотели во различни области на Доминиканската Република, тргнувајќи од живописниот и романтичен Пуерто де Самана со удобни и безбедни чамци, придружени од стручен водич, со вклучен ручек и пијалоци.

Екскурзија до националниот парк Лос Хаитис:
Екскурзијата до националниот парк Лос Хаитис може да се комбинира на различни начини.
Превоз со комфорни климатизирани автобуси од хотелите во Бајахибе-Ла Романа, Бока Чика, Хуан Долио, Санто Доминго и Пуерто Плата.

Качување на пристаништето Самана со удобни чамци или катамарани со сите безбедносни мерки до пристигнување во Лос Хаитис.
1. Прошетка низ мангрови и островчиња
2. Придружба од стручен водич
3. Вклучени даноци
4.Останете една ноќ во хотел во Самана (доколку екскурзијата е дводневна)
5. Вкусен ручек на шведска маса на островот Кајо Левантадо со сите вклучени пијалоци

Мени на шведска маса во Кајо Левантадо

- Ладни тестенини
- Руска салата
-Бел ориз, ориз и мешунки
- Пилешко со скара
- Риба на пареа
-Тропско овошје
-Француски леб
-Кафе, локални пијалоци

Видео од националниот парк Лос Хаитис

Parque Nacional Los Haitises, Република Доминикана
mk_MKMacedonian